(Köfte)
- 1 su bardağı köftelik ince bulgur
- 250 gr yağsız dana kıyması
- 1 adet soğan
- Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber, un
- 1/2 kg orta yağlı kıyma
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane
- 2 yemek kaşığı çamfıstığı
- 2 yemek kaşığı kuşüzümü
- 3-4 adet kuru erik
- 1 avuç ceviz içi
- Tuz, karabiber, sıvıyağ
Buluru genişçe bir tepsiye koyun. Ortasını açıp rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve yarım bardak su koyup iyice yoğurun. Ara sıra elinizi ıslatarak, bulgur kaynaşıp özleşinceye kadar yoğurmaya devam edin. Kıymayı ilave edip 10 dakika daha iyice yoğurun. Diğer tarafta, köftenin içini hazırlamak için, yağlı kıymayı 2 çorba kaşığı su ile kısık ateşte karıştırarak 10 dakika pişirip ateşten alın. İçine ince ince kıyılmış taze soğanları, çekilmiş ceviziçini, kuşüzümlerini, çamfıstıklarını, doğranmış kuru erikleri ve yeşillikleri, tuzu, karabiberi ekleyerek karıştırın. Daha sonra köftenin hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda yuvarlayın ve parmaklarınızla döndürerek mümkün olduğu kadar kenarlarını incelterek içini oyun. İçlerine hazırladığınız harçtan doldurun ve köftelerin ağızlarını döndürerek kapatın. Son olarak büyük bir tencerede 8-10 bardak suyu biraz tuz koyarak kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suyun içine atın ve 10-12 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Pişen köfteleri kevgirle alıp sıcak olarak servis yapın.
* Kozak kitabından alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder