- 1/2 kg buğday
- 1 kg toz Şeker
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 çay bardağı pirinç
- 100 gr kuru kayısı ( küçük küçük doğranmış)
- 50 gr kuşüzümü
- 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
- 4-5 adet kuru incir (aşurenin rengini koyulaştırabilir)
- Çamfıstığı, ceviz, fındık, tanelenmiş nar ve tarçın (üzerini süslemek için)
Buğdayları ayıklayın, iyice yıkayıp süzdükten sonra, büyükçe bir tencerede bir taşım kaynatın ve 7-8 saat dinlenmeye bırakın. (Bu işlemi akşamdan yapabilirsiniz.) Nohutu ve kuru fasulyeleri ıslatıp beklettikten sonra birlikte biraz haşlayın. Daha sonra dinlenen buğdayları kısık ateşte ara sırakarıştırarak pişirmeye başlayın. Eğer tenceredeki su azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Ayrıca buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. Buğdayın pişmesine yakın tencereye yıkanmış pirinçleri ekleyin. hepsi pişince haşlanmış nohudu ve kuru fasulyeleri de buğday tenceresine ilave edin. 10 dakika daha kısık ateşte birlikte kaynatın. Çekirdeksiz üzümleri, kuşüzümlerini ve kayısıları da tencereye ekleyin. 10 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım daha kaynatıp tencerenin altını kapatın. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerekdilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Aşure sıcakken kaselere paylaştırın, soğuyunca üzerlerini tarçın, ceviz, fındık, kavrulmuş çamfıstığı ve nar ile süsleyin.
* Kozak kitabından alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder